Σ.Ε.Ο Φλώρινας: Η πορεία προς το Λούτζερ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Η πορεία προς το Λούτζερ

Με μια συγκινητική και μεγαλειώδη ανταπόκριση  στο κάλεσμα για μια ορειβατική πορεία προς την κορυφή Λούτζερ του όρους Βέρνον, εκατό και πλέον άτομα είχαν την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου την ευκαιρία να δουν από κοντά την ομορφιά του τοπίου και του περιβάλλοντος και να δούνε από κοντά επίσης πως εννοείται ο όρος «πράσινη ανάπτυξη» που πλανάται ως απειλή πάνω από τα βουνά μας και σχεδιάζει να τα ισοπεδώσει και να τα κάνει βιομηχανικές περιοχές.

Ο δρόμος που διάπλατα έχει ανοίξει μέσα στο δάσος μπορεί να μας γέμισε σκόνη αλλά μας γέμισε ταυτόχρονα και σκέψεις. Για το αν και κατά πόσο είναι αναγκαία όλη αυτή η ανθρώπινη παρέμβαση στις κορυφογραμμές για να στηθούν Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα έχουν ανεμογεννήτριες 150 μέτρων ύψους. Για το αν και κατά πόσο είχε προηγηθεί η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Για το γεγονός ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί το απειλητικό σενάριο που ήδη φαίνεται στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (https://geo.rae.gr/) δεν θα μείνει ούτε πέτρα στην θέση της στις κορυφογραμμές της Π.Ε Φλώρινας. Το σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας, οι βιομηχανικές αυτές μονάδες έχουν ήδη πάρει άδεια παραγωγής και απομένει απλά να έρθει η στιγμή να πάρουν άδεια εγκατάστασης για να αρχίσουν να ισοπεδώνουν τις κορυφές και τα οροπέδια. Όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή πολύ κοντά στην κορυφή Γκολίνα που είναι δίπλα στο Λούτζερ. Το οποίο ίσως να είναι η επόμενη κορυφή για «ανάπτυξη».

Γιατί η Πολιτεία δεν ακούει τα καλέσματα των επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για πάγωμα της διαδικασίας επιπλέον αδειοδοτήσεων μέχρι να γίνει μια οριστική χωροθέτηση που  θα σέβεται πραγματικά και με επιστημονική τεκμηρίωση τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις πραγματικές ανάγκες και ενεργειακές απαιτήσεις; Κανείς δεν λέει όχι στην χρήση των ΑΠΕ. Κανείς δεν προτιμά την τέφρα και τα καυσαέρια.  Όχι λέμε στην ασύστολη εκμετάλλευση των ορεινών μας όγκων μόνο και μόνο για την κερδοφορία κάποιων επιχειρήσεων. Όχι λέμε στον αποκλεισμό οποιασδήποτε άλλης μορφής ήπιας ανάπτυξης και μελλοντικής υπεραξίας σε βουνά που θα φέρουν ή θα έχουν φέρει ανεμογεννήτριες. Όποιος έχει επισκεφτεί τον Βαρνούντα και τις 30 και πλέον ανεμογεννήτριες του που είναι απέναντι από την Βίγλα μπορεί να το καταλάβει αυτό. Οι πρόσφατες εικόνες από το γειτονικό Μάλι Μάδι (https://fouit.gr/2020/09/13/mia-diaforetiki-volta-sto-malimadi-fotografies) όπου απλά υπάρχουν πλέον τέσσερις θεόρατοι στύλοι σε μια ισοπεδωμένη οροσειρά είναι ένα εφιαλτικό σενάριο.

Οι πολίτες μίλησαν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να μιλούν,να ενημερώνονται, να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και να απαιτούν. Η γνώση είναι η δύναμη του κόσμου και αυτή που θα πρέπει να οδηγεί τις εξελίξεις και να δώσει την σειρά σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα λήψης αποφάσεων (Δήμος, Περιφέρεια, Βουλευτές) να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα διαφυλάσσουν τα συμφέροντα της περιοχής και  των ανθρώπων της.

Σχετικά:

https://www.facebook.com/groups/717184108844004

https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%A6%CE%BB%CF%8E%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B1-113457563814322/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου