Σ.Ε.Ο Φλώρινας: Καυκάσια Όρη, Elbrus, Ιούνιος 2016

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Καυκάσια Όρη, Elbrus, Ιούνιος 2016


Ο Θεόδωρος Φάτσης, γιός του αείμνηστου πρωτοπόρου ορειβάτη της Φλώρινας Χρήστου Φάτση, συμμετείχε στην ελληνική αποστολή Elbrus 2016 με έναρξη την 1η Ιουνίου 2016 και διάρκεια 12 ημέρες. Το Elbrus βρίσκεται στα Καυκάσια όρη και έχει υψόμετρο 5642 μέτρα. Η ανάβαση έγινε από την πλευρά της Ρωσίας.
Ορειβάτης του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Φλώρινας και υπεύθυνος του παραρτήματος Φλώρινας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με πολλές επιτυχημένες αναβάσεις σε κορυφές της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και των Άλπεων ο Θοδωρής, συμμετείχε επίσης στην πρώτη ελληνική αποστολή στην Ανταρκτική με κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής της με θερμοκρασία που άγγιζε τους -58 βαθμούς.
Μια περιπέτεια υγείας με πνευμονία που πέρασε πρόσφατα και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες συνετέλεσαν στο να αποφασίσει την επιστροφή στα 5170μ. Μια απόφαση σωτήρια, δύσκολη και αποτέλεσμα μεγάλης εμπειρίας καθώς οποιοδήποτε ρίσκο με αυτές τις συνθήκες είναι συνήθως μοιραίο.
Ακολουθεί η περιγραφή της τελικής ανάβασης με δικά του λόγια:
"Ξεκινήσαμε 9 άτομα στις 02:30 το βράδυ Δευτέρας ξημερώματα τρίτης.Η θερμοκρασία ηταν στους -15 στο καταφύγιο στα 3.960 μετρα.Όταν φτάσαμε στον αυχένα στα 5.000 μέτρα στις 05:00 το πρωί η θερμοκρασία ήταν στους - 25 και ο αέρας στα 40 χλμ ανά ώρα.Εγώ άρχισα να έχω ενόχληση στον πνεύμονα.Μετά από μισή ώρα στα 5.170 μέτρα αποφάσισα να γυρίσω γιατί ο πόνος δυνάμωσε αρκετά. Άλλοι 4 από εμάς γύρισαν λόγο αρρώστιας του υψομέτρου σε ένα μέλος όπου ήθελε βοήθεια (στα 5.500 μέτρα).Οι υπόλοιποι 4 πάτησαν την κορυφή στις 10:45 μετά από πολύ δυσκολία.Αύριο ξεκινάμε για Ελλάδα.
Τώρα όλοι είμαστε στην βάση και θα ξεκουραστούμε."
Ίσως το πιο κρίσιμο στάδιο σε μια ανάβαση αυτού το επιπέδου είναι το σημείο που πρέπει να αποφασίσεις ότι το βουνό θα είναι πάντα εκεί αρκεί να μπορείς και εσύ να επανέλθεις. Συγχαίρουμε τον Θοδωρή και όλα τα παιδιά της ομάδας για αυτή την μεγάλη προσπάθεια και επιτυχία και ευχόμαστε καλή κορυφή σε όλους την επόμενη φορά. 

Φωτογραφίες της αποστολής υπάρχουν εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου